Najviac informácií o Borskom Svätom Jure!|streda, 24 apríla, 2024
Práve ste tu: Home » Šport » Atletický klub » Bravo Zuzka – z haly má medailu z vyššej kategórie

Bravo Zuzka – z haly má medailu z vyššej kategórie 

Bratislava (15. 2. 2015). Bum! Prvá veľká medaila do našej ekipy hneď na začiatku roka. Jej majiteľkou je Zuzana Švejdová, naša mladšia žiačka, ktorá sa ju nerozpakovala získať ani vo vyššej kategórii, medzi staršími žiačkami. S tým, že by niekto z nás mal v halovej sezóne medailu sme nerátali. To je potom radosti, keď vám vyjdú veci nad rámec predstáv.

zuzana_svejdova_atletika   Trinásťročná Zuzka Švejdová je bez pochýb veľký talent slovenského behu. Pri jej mierach by sa však dalo povedať – malý veľký talent. Na štarte patrí tradične k najdrobnejším pretekárkam. Útlu postavičku nahrádza výborná bežecká technika a ohromné odhodlanie. Spod typického Zuzkinho úsmevu vyžaruje vôľa biť sa so súperkami o každú sekundu. Takto Zuzku poznáme a takto ju máme radi.
Na majstrovstvá Slovenska žiakov a žiačok sme ju nahlásili na jej najobľúbenejšiu disciplínu, beh na 1 500 metrov. Plán bol zlepšiť osobný rekord a pokúsiť sa umiestniť čo najlepšie. Dva týždne pred pretekmi sme zistili, že Zuzka so svojím minuloročným “osobákom” 5:22 z Nových Zámkov figuruje v žiackych tabuľkách tretia za suverénnou Dubničankou Suranovou (4:52 min) a Zuzanou Karabovou z Bojničiek (5:13). Tréner Karabovej Ján Šiška však tvrdil, že jeho Zuzka neprežíva práve dobré bežecké obdobie, v lete pauzovala s boľavým kolenom a nestihla sa ešte dostať do optimálnej formy. Vravel, že Zuzku Švejdovú pravdepodobne neohrozí. Každopádne naše dievčatko malo na štarte aj iné súperky, ktoré už dobre pozná. Z Rače napríklad neustále sa zlepšujúcu Elenu Duškovú, ktorú Zuzka zdolala na majstrovstvách Slovenska v cezpoľnom behu. Alebo elegantne behajúcu Viktóriu Berkyovú z Lučenca. Medaila sa tam kdesi za horizontom blýskala, ale bola stále veľmi ďaleko.
Taktika bola zachytiť tempo Karin Suranovej zo Spartaka Dubnica nad Váhom. Tá bola na štarte azda najvyššia. Už má skúsenosti aj s juniorskou reprezentáciou, keďže behá lepšie ako slovenské juniorky, ktoré v podstate už ani veľmi nebehajú. Pri pohľade na ňu by človek tipoval, že Karin už aj k juniorkám patrí. Existovali dva možné vývoje pretekov, v oboch sme kalkulovali s aktivitou spomínanej Dubničanky. Buď preteky rozbehne pomaly a nechá si všetko do záveru alebo naopak, roztrhá štartové pole hneď v úvodných metroch a spanilo si dobehne po titul. Platilo to druhé. Zuzka však vedela, že adekvátne tempo by sa malo pohybovať niekde na úrovni 40 sekúnd na kolo.

zuzana_svejdova_atletika_2Tempo po výstrele však bolo rýchle, až smrteľné. Karin Suranová neponechala nič na náhodu a rozhodla sa súperky demoralizovať svižným behom. Zuzka vyrazila okamžite za ňou a vydala sa ju stíhať. Prvé kolo držala s ňou, ale bežalo sa rýchlo, okolo 37 sekúnd. Naše dievčatko bolo informované o medzičasoch. Karin jej postupne ušla, no komplikácie cítila od chrbta. Za Zuzkou sa ako tieň držala Elena Dušková a nie tak ďaleko bežali vedno Karabová s Berkyovou. Naša pretekárka bola teraz v nezávideniahodnej pozícii, pred sebou už nemala nikoho, zato za ňou stupňovala Dušková tlak. Dve kolá pred cieľom šla Elena pred Zuzku. V tomto časovom pásme mala Zuzka najhlbšiu krízu, keďže počiatočné úvodné tempo jej vzalo kopu síl. Ale ani Račianka nemala nič vyhraté, bežala asi desať metrov pred našou pretekárkou, no jej beh bol kŕčovitý a unavený. Na poslednej trojstovke ešte Zuzka zaútočila. Počas zvonenia do posledného kola sa dotiahla tesne na svoju súperku a pokúsila sa ísť pred ňu. Duškovej rozhodne nemožno uprieť bojovnosť, nedala sa zastrašiť útokom a využila vbiehanie do poslednej zákruty. Zuzka na ňu tlačila, vybehla do vonkajšej dráhy, ale záverečný finiš patril Elene. Naša pretekárka pochopila, že tento boj už prehrá. Avšak tušila aj, že medaila sa stáva skutočnosťou a v hre bol aj nový osobný rekord. Oboje zvládla, cieľovú pásku preťala v čase 5:20,99 min. Na bronz si musela ešte počkať, keďže na skompletizovanie výsledkov bolo treba dokončiť aj druhý rozbeh žiačok. V ňom však figurovali pretekárky s osobnými maximami okolo 5:40 min a vyššie. Pravdepodobnosť, že zasiahnu do medailových bojov bola nízka. A to sa potvrdilo aj teraz.
Naša pretekárka zažila asi svoje najťažšie preteky. Možno ešte ťažšie ako minuloročné finále Hľadáme nových olympionikov v Dubnici nad Váhom, kde ju dva razy potkli, kde musela celý čas bojovať doslova o každý meter dráhy. Teraz to bola zaťažkávajúca skúška na jej psychiku, ale zvládla ju na výbornú. Umiestnila sa medzi staršími žiačkami, čo sa počíta. Predpokladáme, že sa jej bude tento rok významne dariť aj medzi mladšími žiačkami, ale nechceme nič zakríknuť. Začala však rok vynikajúco, osobné maximá na 800 i 1 500 m už majú pečať roku 2015. V hale ju čakajú ešte dvoje preteky. O dva týždne najprv v piatok otestuje svoju rýchlosť, aby v sobotu skúsila potrápiť svoje maximum na majstrovstvách Slovenska dorasteniek v behu na 800 metrov. Najdôležitejšie pravda je zostať zdravý a ísť s chuťou do prípravy na hlavnú sezónu. Už sa tešíme.

zuzana_svejdova_atletika_3zuzana_svejdova_atletika_4

1 Suranová Karin 001211 AK Spartak Dubnica nad Váhom 5:12,49
2 Dušková Elena 010725 Maraton AC Rača 5:19,06 SB
3 Švejdová Zuzana 021128 AK pri ZŠ s MŠ Borský Svätý Jur 5:20,99 SB
4 Karabová Zuzana 000313 Atletický klub Bojničky 5:33,30
5 Berkyová Viktória 010715 MAC REDOX Lučenec 5:33,62
6 Stachová Anita 010829 AFK Nové Mesto nad Váhom 5:34,80 SB
7 Šuleková Petra 020928 MAC REDOX Lučenec 5:43,62 SB
8 Kováčová Nicol 020809 Mestský šport Žiar nad Hronom 5:50,38
9 Šimkaninová Tamara 000818 Atletický klub Bojničky 5:59,56 SB
10 Záhorská Viktória 010331 Atletický club Nové Zámky 6:01,87 SB
11 Durajová Michaela 000226 Slávia športové gymnázium Trenčín 6:07,31
12 Grznárová Dáša 010922 AO Olympia Považská Bystrica 6:14,24
13 Špitková Kristína 010130 MŠK 1895 Kežmarok 6:15,00