Najviac informácií o Borskom Svätom Jure!|piatok, 29 marca, 2024
Práve ste tu: Home » Hlásenie rozhlasu » Hlásenie obecného rozhlasu (12.11.)

Hlásenie obecného rozhlasu (12.11.) 

Obec Moravský Svätý Ján Vás srdečne pozýva na celodenný program pri príležitosti pripomenutia si 30. výročia tzv. Pochodu slobody. 30.12. 1989 sa tisíce obyvateľov Záhoria sa zúčastnilo pochodu k rieke Morava ešte za existencie ostnatých drôtov a zábran, pod dohľadom ozbrojenej pohraničnej stráže. Na rakúskej strane rieky Morava ich čakali obyvatelia Hohenau a susedných obcí. Na pripomenutie si týchto udalostí pripravila obec Moravský Sv. Ján na sobotu 16.11.  celodenný program plný zaujímavých podujatí.

Začíname o 10:00 hod., kedy sa v kultúrnom dome v Moravskom Sv. Jáne uskutoční vernisáž výstavy 30 rokov po pochode Slobody, spojená s čítaním autentických zážitkov hlavných aktérov pochodu. Prezrieť si budete môcť fotografie z decembrového Pochodu slobody, ale i rôzne iné materiály, ktoré sa nám z tohto obdobia zachovali.  O 12:00 hod. sa presunieme pred kostol, kde spoločne vysadíme Lipu Slobody a odhalíme kamenný pamätník.

Samotný pochod k rieke Morava začne o 12:30 hod. spred kultúrneho domu. Pre tých, ktorí si na pochod netrúfnu, bude o 14:00 hod. pripravený autobus, ktorý bude premávať od kultúrneho domu k Morave a po skončení podujatia naspäť.

14:30 je naplánované slávnostné stretnutie všetkých účastníkov pochodu a rakúskej strany priamo pri rieke Morava, kde bude pre všetkých účastníkov pripravené aj malé občerstvenie.

Tešíme sa na Vás všetkých.