Najviac informácií o Borskom Svätom Jure!|streda, 24 apríla, 2024
Práve ste tu: Home » Novinky » Vývoz odpadu – zmena vývoznej spoločnosti

Vývoz odpadu – zmena vývoznej spoločnosti 

Vážení občania,

k 30.9.2021 skončila platnosť zmluvy s firmou FCC Slovensko na vývoz odpadu a od 1.10.2021 bude odpad v našej obci vyvážať firma KOSIT. Keďže chceme mať reálny prehľad a podrobnejšie štatistiky o domácnostiach, nádobách a vývozoch komunálneho odpadu, pristupujeme k čipovaniu smetných nádob na komunálny odpad. V najbližších týždňoch budú zaškolení pracovníci obecného úradu spolu s vybranou firmou vykonávať čipovanie vašich nádob na odpady. Súčasne bude do evidenčného systému obce zadaná informácia o stanovisku smetnej nádoby (súpisné číslo domu) a o veľkosti nádoby. Čip je vo vlastníctve obce a každá domácnosť ho dostane zadarmo. Bližšie informácie o konkrétnych dňoch čipovania vám budeme oznamovať prostredníctvom rozhlasu. Smetné nádoby bez čipu sa od 1.1.2022 nebudú vyvážať. 

Evidencia, ktorú obec zavádza, pomôže získať prehľad o tom, kde a v akom množstve odpad vzniká. Evidovanie bude vykonávané pomocou špeciálneho vážiaceho mechanizmu zabudovaného priamo v smetiarskom vozidle, pričom pri vyprázdňovaní smetnej nádoby bude odvážená každá smetná nádoba. Na základe zistených údajov sa získavajú údaje o hmotnosti komunálnych odpadov za každé súpisné číslo. Snahou obce je motivovať domácnosti k lepšiemu triedeniu odpadu a aj možnosť do budúcna prehodnotiť výšku poplatku za komunálne odpady a zaviesť spravodlivý a motivačný systém stanovenia výšky poplatkov, resp. odmien za kvalitnú separáciu odpadov.

Plechové 110 l smetné nádoby ani vrecia na komunálny odpad označené logom FCC sa čipovať nebudú, pracovníci obecného úradu vám ich vymenia za plastové 120 l smetné nádoby.

Obecný úrad Borský Svätý Jur

Marta Hromkovičová

poverený zástupca starostu obce