Najviac informácií o Borskom Svätom Jure!|streda, 1 mája, 2024
Práve ste tu: Home » Hlásenie rozhlasu » Hlásenie obecného rozhlasu (05.04.)

Hlásenie obecného rozhlasu (05.04.) 

(1) ZŠ s MŠ Borský Svätý Jur oznamuje, že ZÁPIS do 1. ročníka pre školský rok 2024 – 2025 sa uskutoční 17. apríla 2024 v čase od 14:30 – 17:00 hod. Vyplnenú prihlášku treba odovzdať  do 12. 4. 2024 v MŠ (osobne), v ZŠ (poštou, mailom, kuriérom). Bližšie informácie nájdete na stránke školy. 


(2) S príchodom jarných dní sa každoročne v prírode vytvárajú podmienky pre zvýšené nebezpečenstvo vzniku požiarov. Za nebezpečné sa považuje hlavne jarné obdobie a obdobie dlhotrvajúceho suchého a teplého počasia, ktoré  vytvára  priaznivé podmienky pre vznik požiaru a jeho rozšírenie. S jarným obdobím je spojené „jarné upratovanie“, kedy väčšina z nás dôkladne poupratuje všetky obytné i hospodárske budovy, odstraňujeme nepotrebné predmety a prebytočný, väčšinou horľavý materiál. Snažíme sa, aby okolie našich domov, dvorov i záhrad bolo dokonale vyčistené. Odpad potom likvidujeme čo najjednoduchším spôsobom, čiže spálením. Pri tejto činnosti si občania často zamieňajú pojmy spaľovanie a vypaľovanie a veľa občanov vypaľuje porasty bylín, kríkov a stromov a zakladá oheň v priestoroch a na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu, čo je podľa zákona o ochrane pred požiarmi zakázané. Podľa § 61 ods. 4 písm. f) zákona o ochrane pred požiarmi môže okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru za takúto činnosť uložiť fyzickej osobe pokutu v správnom konaní až do výšky 331 eur, alebo do 100 eur v blokovom konaní. Následkom vypaľovania suchých porastov hrozí veľké nebezpečenstvo rozšírenia požiaru na susedné objekty napr. hospodárske budovy, stohy slamy, lesné porasty a iné, pri ktorých nielenže vznikajú veľké materiálne škody, ale  je ohrozené zdravie a životy občanov. Zákon nezakazuje fyzickým osobám – občanom spaľovať horľavé látky na voľnom priestranstve,  pri ich spaľovaní treba však postupovať veľmi opatrne. Preto je v tomto období veľmi dôležité venovať zvýšenú pozornosť preventívnym opatreniam hlavne v lesných porastoch ihličnatých v záhorskej oblasti, ktorými je náš okres charakteristický, aby nevznikali zbytočné škody na lesných porastoch, a taktiež i na životnom prostredí, lebo lesná oblasť 01A Borská nížina patrí podľa stupňa ohrozenia požiarom do kategórie A – lesy s vysokým stupňom ohrozenia požiarom. Lesy sú naším bohatstvom, nie len materiálnym, ale upevňujú a vracajú nám zdravie. Z ekologického hľadiska plnia nenahraditeľnú funkciu. Veríme, že v spolupráci s Lesmi Slovenskej republiky, štátny podnik, urbárskymi spoločnosťami , ako aj s Vašou podporou sa nám podarí uchrániť prírodu pred zbytočnými stratami. 


 

(3) Očná optika Doktor Optik si pre Vás pripravila Týždeň merania zraku ZADARMO. Stačí, ak sa objednáte na vyšetrenie v termíne od 8. do 13. apríla a máte toto vyšetrenie úplne zadarmo. K tomu ponúkajú zľavu 40% na multifokálne okuliarové a sklá a ďalšie skvelé akcie. Stačí sa zastaviť vo Veľkých Levároch, na Štefánikovej 514. Viac na www.droptic.sk. Doktor Optik – Vaša rodinná optika 


(4) Pošta Borský Svätý Jur oznamuje, že bude v pondelok 8.4.2024 zatvorená. Počas uzatvorenia pošty Vám podaj zásielok zrealizuje Pošta Šaštín Stráže 1. 


(5) Futbalový klub Borský Svätý Jur pozýva všetkých priaznivcov futbalu na futbalové zápasy našich mužstiev, ktoré sa uskutočnia:
– v nedeľu 07.04.2024 v čase o 13:00 hod. odohrá U13 futbalový zápas na domácom ihrisku s TJ Baník Brodské,
– v nedeľu 07.04.2024  v čase o 15:30 hod. odohrá A mužstvo futbalový zápas na domácom ihrisku s mužstvom TJ Družstevník Dojč.  O futbalový zážitok a občerstvenie bude postarané. 


(6) Obec Borský Svätý Jur vás srdečne pozýva na koncert Oľgy Baričičovej, ktorý sa uskutoční dňa 12.4.2024 o 18:00 v kultúrnom dome v Borskom Svätom Jure. Príďte si užiť príjemný piatkový večer s krásnymi ľudovými piesňami v podaní populárnej speváčky a jej moravských priateľov. Vstupné 6,- €. Predpredaj vstupeniek je možný na obecnom úrade v Borskom Svätom Jure.