Najviac informácií o Borskom Svätom Jure!|sobota, 27 apríla, 2024
Práve ste tu: Home » Novinky » Pochod slobody 1989 – 2019

Pochod slobody 1989 – 2019 

Obec Moravský Svätý Ján Vás srdečne pozýva na celodenný program pri príležitosti pripomenutia si 30. výročia tzv. Pochodu slobody. 30.12. 1989 sa tisíce obyvateľov Záhoria sa zúčastnilo pochodu k rieke Morava ešte za existencie ostnatých drôtov a zábran, pod dohľadom ozbrojenej pohraničnej stráže. Na rakúskej strane rieky Morava ich čakali obyvatelia Hohenau a susedných obcí. Na pripomenutie si týchto udalostí pripravila obec Moravský Sv. Ján na sobotu 16.11.  celodenný program plný zaujímavých podujatí.

Začíname o 10:00 hod., kedy sa v kultúrnom dome v Moravskom Sv. Jáne uskutoční vernisáž výstavy 30 rokov po pochode Slobody, spojená s čítaním autentických zážitkov hlavných aktérov pochodu. Prezrieť si budete môcť fotografie z decembrového Pochodu slobody, ale i rôzne iné materiály, ktoré sa nám z tohto obdobia zachovali.  O 12:00 hod. sa presunieme pred kostol, kde spoločne vysadíme Lipu Slobody a odhalíme kamenný pamätník.

Samotný pochod k rieke Morava začne o 12:30 hod. spred kultúrneho domu. Pre tých, ktorí si na pochod netrúfnu, bude o 14:00 hod. pripravený autobus, ktorý bude premávať od kultúrneho domu k Morave a po skončení podujatia naspäť.

14:30 je naplánované slávnostné stretnutie všetkých účastníkov pochodu a rakúskej strany priamo pri rieke Morava, kde bude pre všetkých účastníkov pripravené aj malé občerstvenie.

Tešíme sa na Vás všetkých.